Занимливости 24. април 2018. / 16:05

Јоргованот е симбол на љубовта, но постојат уште многу народни верувања за него

Јоргованот е симбол на љубовта, но постојат уште многу народни верувања за него

Уште од многу одамна Јоргованот се кореистел за чистење на домот од зли духои, за благослов и внесување на позитивна енергија во куќата.

Според грчката легенда, Пан, богот на шумата ја сретнал нимфата Сиринг, па тргнал по неа, убавата нимфа се исплашила па сакајќи да се скрие од него се претворила во мирисно дрво – цвет кој денес се нарекува Јоргован.

Помеѓу цевеќето, Јоргованот има своја посебна симболика

Симболизира вистинска љубов, а белиот јоргован пак симболизира младалачка невиност.

Белиот Јоргованот симболизира збогување и тага во љубовта. Според народните верувања се вели дека лилаковиот јоргован, побелел откако некој го оставил на гробот на девојка која се самоубила поради љубовта.

Одамна јоргованот се користи за внесување на позитивна енедгија во домот, а симболизира и радост.