Свет 13. јануари 2021. / 18:05

Земјите-членки на ЕУ да не се обидуваат сами да ја набавуваат вакцината, предупредува ЕК

Земјите-членки на ЕУ да не се обидуваат сами да ја набавуваат вакцината, предупредува ЕК

Европската комесарка за здравство, Стела Киријакидес денеска ги предупреди земјите-членки на ЕУ да не се обидуваат да склучат одделни договори за набавка на вакцини, бидејќи тие со заеднички договор го пренеле тоа право на Комисијата.

Дозволете ми да ве потсетам дека со одобрување на договорот за делегирање на преговорите за набавка на вакцини на Европската комисија, вие се согласивте да не започнувате сопствени процедури за набавка на вакцини со истите производители, им порача комесарката Киријакидес на министрите за здравство на земјите-членки, разговарајќи за здравствената состојба во ЕУ преку видео-врска.

Земјите-членки на ЕУ во јуни минатата година и дадоа мандат на Европската комисија да преговара и да склучуваат договори за набавка на вакцини во нивно име.

Изминатите денови, е актуелна објавата на Германија дека склучила билатерален договор со „Фајзер/БиоНТек“ за набавка на дополнителни 30 милиони дози. Исто така, Кипар се обиде да склучи договор со Израел за набавка на вакцини.

– Го разбирам притисокот на јавноста во земјите-членки и стравот од граѓаните, но склучувањето паралелни договори само го поткопува европскиот пристап што веќе даде резултати, рече комесарката.

Европската комисија досега има потпишано договори за набавка на вакцини од шест различни производители, од кои двајца веќе се одобрени за употреба, „Фајзер/БиоНТек“ и „Модерна“.

Вакцината се дистрибуира до земјите-членки според нивниот удел во вкупната популација на ЕУ.