Свет 25. март 2020. / 22:56

Затоплувањето на времето нема да го запре ширењето на корона вирусот

Затоплувањето на времето нема да го запре ширењето на корона вирусот

Европскиот центар за контрола и превенција на болести (ЕЦДЦ) смета дека е малку веројатнолетните температури да премногу да влијаат на запирање на ширењето на корона вирусот.

Во соопштението на ЕЦДЦ се вели дека секоја земја во Европа се очекува да остане без легла на одделенијата за интензивна нега до средината на април, освен ако не се реагира бргу.

Центарот се повикува на истражувања што сугерираат дека вирусот не станува помалку опасен на топло и влажно време, со тоа намалувајќи ги надежите дека северната хемисфера ќе се спаси од вирусот со пристигнувањето на летото.

 До денес нема докази дека Сарс-КоВ-2 ќе биде сезонски вирус во северната хемисфера, како ни другите вируси од семејството на коронавирусот – се вели во извештајот.

Во него се тврди дека вирусот успеал да одржи високо ниво на репродукција во тропските предели, во кое е голема влажноста на воздухот, како што се кинеската област Гуанси или, пак, Сингапур.

Ова ја потенцира важноста од спроведувањето мерки, како што се изолација на заразените лица, почитување на растојанието при работа и затворање на училиштата – се додава во извештајот.