Свет 27. септември 2018. / 09:34

Захарова: Русија се надева дека може да воспостави поблиска соработка со САД, со цел борба против тероризмот

Захарова: Русија се надева дека може да воспостави поблиска соработка со САД, со цел борба против тероризмот

Русија се надева дека може да воспостави поблиска соработка со САД, со цел да се спречи можна употреба на оружје за масовно уништување од страна на терористите, изјави портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова.

– Тоа е областа во која сакаме многу поблиска соработка со Американците. И не само со нив, туку и со останатите членки на меѓународната заедница. Крајно време е да работиме заедно, додаде Захарова.

Таа истакна дека за ова прашање говорел и рускиот министер за надворешни работи на вчерашното заседание на Советот за безбедност на ОН, при што „го истакнал фактот“ дека терористичките организции и екстемистичките елементи поседуваат нуклеарна технологија.

Захарова нагласи дека Русија постојано предлагала иницијатива за соработка, но не добивала поддршка во тоа. – Би сакале да видиме дека и САД манифестираат ист пристап, ијави Захарова.