Свет 27. ноември 2020. / 21:33

За едно деноноќие Биткоинот ја изгуби превисоката вредност

За едно деноноќие Биткоинот ја изгуби превисоката вредност

Биткоин изгуби скоро 3.000 долари во вредност откако се искачи на една од највисоките цени во историјата.

Криптовата валута достигна 19747 долари за биткоин, но успеа да падне на 16.514 долари за помалку од 24 часа. Ова е најбрз пад во повеќе од 12 недели, според „CoinDesk 20“.

Падна за 12%, а на крајот на трговската сесија се тргуваше со 17.040 долари биткоин.

„Мислам дека тоа е само поправка пред да порасне цената на повеќе од 20 000 американски долари за биткоин“, изјави извршниот директор на аналитичарот КриптоКуант за Yahoo Finance. „Другите долгорочни показатели за неговата вредност покажуваат дека притисокот на купувањето сè уште преовладува“.

Не е јасно што предизвика пад на цената на криптовалутата, што се случи паралелно со коментарите на извршниот директор на Coinbase, Брајан Армстронг, кој рече дека е загрижувачки е што американското Министерство за финансии сака да ги следи носителите на портфолиото на крипто-валута.

Тоа се случи и непосредно пред пазарот да биде преплавен со биткоини, кои беа блокирани на берзата ОКЕкс, бидејќи немаше клуч за тоа. Продолжи со повлекување на крипто-валути многу подоцна од другите размени.

Во секој случај, колапсот на биткоинот ги избриша позициите во вредност од скоро 1 милијарда американски долари на водечките пазари, како што забележува компанијата за деривативни податоци Бибт. Биткоинот беше проследен со други водечки крипто-валути во нивниот пад.