Свет 12. октомври 2018. / 17:14

За 48 часа се очекува да се врати во САД свештеникот Брансон

За 48 часа се очекува да се врати во САД свештеникот Брансон

Турски суд денеска донесе одлука да го осуди на тригодишна затворска казна американскиот пастор Ендрју Брансон, но тој се очекува во САД во следните 48 часа.

Брансон е осуден на три години, еден месец и 15 дена во затвор, но судијата ги укина сите судски контроли – вклучувајќи ја и забраната за патување – што му овозможува веднаш да ја напушти Турција. Нему казната му е намалена поради добро однесување, а и со оглед на тоа дека веќе отслужил две години од казната, сметајќи го времето во притвор.

Тој ја напушти судницата со автомобил кратко време по објавувањето на одлуката, а американските официјални претставници велат дека тој заминал во неговиот дом во Измир, од каде утре изутрина се очекува да замине во САД, објави „Њујорк тајмс“.