Свет 16. ноември 2020. / 10:07

Вработените кои ќе работат од дома по пандемијата „треба да плаќаат повеќе данок“

Вработените кои ќе работат од дома по пандемијата „треба да плаќаат повеќе данок“

Вработените кои ќе работат од дома по пандемијата „треба да плаќаат повеќе данок“, пишува Гардијан. 

Вработените кои ќе продолжат да работат од дома по пандемијата треба да бидат оданочени за привилегијата, а приходите да се користат за помош на пониско платените работници, се вели во новиот извештај.

Економистите во Дојче банка предложија вработените да плаќаат данок од 5 отсто за секој ден што ќе го работат од далечина.

Тие тврдат дека на просечниот вработен нема да му биде полошо поради заштедите направени од не патување во странство и не купување ручек за време на движење и помалку набавки на облека за на работа. Алтернативно, извештајот сугерира дека данокот може да го плаќаат работодавците кои не ја обезбедуваат својата работна сила со постојана работна маса.

Извештајот од единицата за економски истражувања на германскиот заемодавател пресметал дека таквиот данок може да собере 49 милијарди американски долари годишно во САД, 20 милијарди евра (17,8 милијарди фунти) во Германија и 7 милијарди фунти во Велика Британија. Парите може да се искористат за финансирање на субвенции за пониско платени работници кои не се во можност да ја извршуваат својата работа од дома.

„Работата од дома ќе биде дел од„ новото нормално “, откако ќе помине пандемијата“, рече Џим Рид, глобален шеф на основната стратегија за кредитирање и тематско истражување во Дојче банка.