Свет 17. април 2018. / 11:41

Во Шведска пуштен пат што полни електрични автомобили

Во Шведска пуштен пат што полни електрични автомобили

Во Шведска е пуштена во употреба првата дестинација помеѓу Стокхолм и Арланд, на која може да го управувате вашиот електромобил, а при тоа да се наполнат неговите батерии

Компанијата  која е одговорна за изработка и одржување на овој пат, поставува делови со должина од 50 метри, интегрирани во контактни шини. Приклучокот се прави со помош на подвижен приемник на струја кој се наоѓа на дното на автомобилот. Напојувањето се испорачува автоматски штом возилото влезе во делот на патот со оваа мрежа. Интересно, полнењето не е бесплатно, бидејќи системот може да ја пресмета енергијата испорачана на секое возило и соодветно да ја испрати сметката на сопственикот.

Цената по километар на електрифицираниот пат е 1 милион евра, што е поевтино од изградбата на трамвајска линија. Како резултат на употребата на таков објект, емисијата на CO2 ќе падне за 90 отсто. Развојот на електрични патишта е дел од планот на шведските власти за намалување на бројот на автомобили со мотори со внатрешно согорување до 70 отсто до 2030 година.