Свет 15. јануари 2019. / 20:08

Во Италија уапсен Албанец со 830 кг мархуана и хашиш

Во Италија уапсен Албанец со 830 кг мархуана и хашиш

Италијанската полиција уапсила албански државјанин во чија гаража пронашла 830 клограми дрога.

Акцијата следувала по анонимна дојава до полицијата. Кога полицијата стигнала уапсениот Л.О.(35) бил во автомобил пред гаражата. При контрола кај него бил пронајден пиштол играчка а во магацинот 564 клограми мархуана и 266 клограми хашиш.

Дрогата,според првичната истрага била прошверцува од Албанија.

Ова е прва поголема количина запленета дрога од страна на сталјанската полиција прозведена во Албанија годнава. Лани според полцската статстка бле запленет 78 тони марихуана прошверцувана од Албанија.

Во меѓувреме италијанската полиција запленила килограм кокаин и уапсила двајца Албанци. Одземен им е поголем износ на евра.

Во деновиве објавениот извештај за националната безбедност во италијанските пристаништа во текот на минатата година Албанија се смета за една од главните земји за нелегална трговија од секаков вид во Италија во 2018 година.