Свет 12. мај 2020. / 21:45

Во Италија уапсен 91 член на сицилијанската мафија

Во Италија уапсен 91 член на сицилијанската мафија

Италијанската полиција уапси 91 осомничен припадник на сицилијанската мафијашка организација Коза ностра за време на истрагата за перење пари и изнуда.

Целта на акцијата е да се спречи криминалната организација да ги искористи економските непогоди предизвикани од пандемијата на коронавирусот.

Стотици членови на Финансиската гарда на Италија, што е одговорна за финансиски криминал, излегоа на улиците на Палермо, наводното упориште на криминалната организација, како и во неколку региони во северна Италија.

Истражителите тврдат дека осомничените биле вклучени во перење пари и изнуда, дека заработиле приходи преку трговија со дрога и дека планирале да ги користат незаконски добиените пари за да купат компании кои се соочуваат со проблеми заради пандемијата на новиот коронавирус.