Свет 01. март 2020. / 20:45

Во ЕПЛ оптимисти, повторно ја отвараат фабриката во Кина

Во ЕПЛ оптимисти, повторно ја отвараат фабриката во Кина

Главниот извршен директор на Епл, Тим Кук, вели дека нивните фабрики се отвораат во Кина, и тој е оптимист во борбата против коронавирусите во таа земја.

“Бројот на пациенти паѓа од ден на ден и јас сум многу оптимист. Кога станува збор за добавувачи, ги имаме насекаде во светот. Имаме клучни компоненти од САД, чувавме делови во Кина. Ние ги отворивме фабриките во Кина, така што тие работат и полека  се враќаме  во нормала “, рече Кук за Фокс Бизнис.

Според The ​​Verge, технички Кук ја дал точната информација – дека бројот на пациенти во Кина опаѓа, но  се појавува  во другите делови на светот, во Јужна Кореја, Италија и Иран.

Затоа, коронавирусот продолжува да има влијание врз глобалната економија и не е јасно како понатамошното ширење на вирусот ќе влијае на другите аспекти на бизнисот, патувањето, јавното здравство и политиката.

Овој медиум посочува дека Кук може да го кажува ова за да ги увери инвеститорите дека бизнисот на компанијата е солиден  и покрај тоа што акциите на „Епл“ паѓаат во последниве денови како резултат на загриженоста и вестите за коронавирусот.

Минатата недела компанијата ги информираше инвеститорите велејќи дека глобалните ефекти од борбата против коронавирусите ќе доведат до пониски приходи во вториот квартал од очекуваното.

Тие рекоа дека нивните фабрики за iPhone се отвораат, но дека работите се одвиваат побавно од очекуваното.