Свет 08. јули 2020. / 11:21

Во Австрија повратниците од Балканот ќе добијат посебна контрола

Во Австрија повратниците од Балканот ќе добијат посебна контрола

Австриската влада донесе одлука да го прошири списокот на држави за кои важи предупредувањето за патување во Романија, Бугарија и Молдавија, и најави строги контроли на своите источни граници.

Австрискиот канцелар Себастијан Курц, по владината седница, рече дека состојбата во врска со коронавирусот на Балканот и Балтикот се влошила и дека има се повеќе случаи на инфекција во Австрија увезени од исток.

Се соочуваме со се поголем увоз на зараза од странство. Затоа нашиот итен апел е да не се патува во тие земји, објасни тој.

Курц потсети дека за тие земји важи мерката за двонеделен карантин.