Свет 18. мај 2020. / 14:09

Вкупно 116 земји го поддржаа барањето за независна истрага за потеклото на Ковид-19 на Австралија

Вкупно 116 земји го поддржаа барањето за независна истрага за потеклото на Ковид-19 на Австралија

Повеќе од 100 земји го поддржаа повикот на Австралија да се спроведе независна истрага за потеклото на Ковид-19, изјави  австралиската министерка за внатрешни работи, Мариса Пејн.

Таа истакна дека цел на истрагата е меѓународната заедница со соработка подобро да се подготви за борба против следната пандемија.

Австралискиот премиер, Скот Морисон наведе дека иницијативата на Австралија нема за цел да   обвини која било земја.

– Тоа е искрено прашање со искрена намера и искрен мотив, изјави Морисон.

Меѓу земјите што на почетокот ја поддржаа иницијативата на Австралија се сите држави на Европска Унија, Велика Британија, Индија, Индонезија, Јапонија, Канада и Нов Зеланд.

На иницијативата се придружија и неколку земји од Африка, па вкупниот број се зголеми на 116 земји.