Свет 08. август 2020. / 14:34

(ВИДЕО) Трамп стравува од атентат: Ова може да биде последен пат кога ќе ме видите

(ВИДЕО) Трамп стравува од атентат: Ова може да биде последен пат кога ќе ме видите

Забелешките на претседателот Трамп за време на говорот предизвикаа шпекулации откако тој се осврна на тоа дека има многу богати непријатели и рече на публиката: „Ова може да биде последен пат кога ќе ме видите, на некое време“.

Коментарите беа дадени за време на обраќањето што Трамп го даде во фабриката „Вирпул“ во Клајд, Охајо. Контекстот на забелешките беше извршна наредба со која ќе се овластат државните агенции на САД да ги купат сите лекови од американски компании.

Трамп ја обвини американската политичка класа за фактот дека лековите се поевтини за купување во други земји како Канада, дури и ако ги прави истата компанија.

Значи, јас имам многу непријатели . Ова може да биде последен пат кога ќе ме видите на некое време. Многу многу, многу богати непријатели, тие не се задоволни од она што го правам , рече Трамп. Но, јас сфаќам дека имаме една шанса да го сториме тоа, и ниеден друг претседател нема да го направи тоа што го правам. Ниту еден друг претседател . Никој. И има многу несреќни луѓе и тие се многу богати луѓе и тие се многу несреќни, додаде тој.

Претседателот се осврна на богатите анонимни „посредници“ кои имаат намалени профит од фармацевтската продажба.

Тие се толку богати. Тие се толку богати “, рече Трамп. „Никој нема идеја кои по ѓаволите се тие или што прават. Тие заработуваат повеќе пари отколку компаниите за лекови “.