Свет 22. декември 2020. / 19:43

(ВИДЕО) Фаучи ја прими вакцината на Модерна

(ВИДЕО) Фаучи ја прими вакцината на Модерна

Водечкиот американски епидемиолог Ентони Фаучи денеска ја примил вакцината на Модерна против коронавирусот, јавува CNN.

Вакцинирањето одело во живо преку пренос на ТВ, а пред да ја прими вакцината, Фаучи изјавил дека со ова сака да биде пример.

Сакам со ова да покажам екстремна доверба во безбедноста и ефикасноста на вакцината и сакам да го охрабрам секој кој што има можност да се вакцинира тоа да го стори за да создаде висока заштита и за да завршиме со пандемијата – изјавил Фаучи.

Тој нагласил дека вакцинирањето е врв на истражувањата кои довеле до создавање на вакцина во рекорден рок.

Во јануари го откривме вирусот, а веќе сега имаме вакцина против него која е дадена како избор на многумина вклучувајќи ме и мене. И затоа чест ми е да бидам дел од овој процес – нагласил тој.