Свет 06. март 2021. / 22:55

Усвоен планот на Бајден: Секој граѓанин кој остана без работа ќе добие по 300 долари неделно

Усвоен планот на Бајден: Секој граѓанин кој остана без работа ќе добие по 300 долари неделно

Сенатот го усвоил планот за закрепнување на претседателот Џо Бајден од 1,9 трилиони американски долари од пандемијата по долгата сесија на која демократите беа најмногу поделени во однос на надоместоците за невработеност.

Пакетот вклучува 400 милијарди долари еднократно плаќање на повеќето Американци по 1.400 долари, 300 долари неделно за продолжени бенефиции за 9,5 милиони луѓе кои останале без работа во кризата и 350 милијарди долари помош за државните и локалните власти чии буџети се намалени од пандемијата.

Планот помина во Сенатот со 50 гласа „за“ и 49 „против“ и ниту еден републиканец не гласаше за еден од најголемите стимулативни пакети во историјата на САД.

Борбата не е завршена затоа што законот мора да се врати во Претставничкиот дом, кој пред една недела одобри малку поинаква верзија.

Конфликтот во Демократската партија околу надоместоците за невработеност и целоноќниот напор на републиканците да го променат законот, што според анкетите е поддржан од пошироката јавност, ги одразува тешкотиите на Бајден при донесувањето на некои други политики во Конгресот.

Законот е приоритет за Бајден откако од коронавирус починаа повеќе од 520 000 Американци.

Дебатата и гласањето траеја рекордни 11 часа и 50 минути, најдолго во модерната историја.

Демократите се обидоа да преговараат за висината на надоместоците за невработеност за да ги задоволат центристите, пред се сенаторот Џо Манчин, демократ кој ја претставува Западна Вирџинија, кој со огромно мнозинство го поддржа републиканскиот поранешен претседател Доналд Трамп на изборите во ноември.

Податоците за продолжената невработеност се покажале како најконтроверзниот дел од законот. Верзијата што се поддржа во Претставничкиот дом минатата сабота барал 400 долари неделно, но со компромис е намалена таа поддршка на 300 американски долари.

Текстот, исто така, предложил двојно зголемување на минималната плата од 15 американски долари на час, што Сенатот исто така го отфрлил.

Умерените демократи стравуваат дека поголемите бенефиции за невработеност и зголемувањето на минималната плата ќе им наштетат на компаниите во руралните држави.