Свет 28. јануари 2021. / 10:10

Тим експерти моментално во Вухан, истражуваат како се појавил коронавирусот

Тим експерти моментално во Вухан, истражуваат како се појавил коронавирусот

Меѓународната истрага за потеклото на коронавирусот во Кина мора да биде „јасна и темелна“, изјави портпаролката на Белата куќа, Џен Псаки.

„Неопходно е да се дојде до суштината на прашањето за појавата на пандемијата на коронавирусот во Кина“, рече портпаролката пред почетокот на теренската истрага од страна на експертите на Светската здравствена организација.

Според неа, Вашингтон ќе ја процени веродостојноста на извештајот за истрагата кога ќе биде завршен и ќе користи „информации што биле собрани и анализирани од американските разузнавачки служби“ на таа тема.
Тим од десет меѓународни научници на СЗО пристигна во кинескиот град Вухан во средината на јануари.

По периодот на карантин, научниците ќе започнат истрага за потеклото на вирусот, кој првпат се појави во Вухан.