Свет 08. април 2020. / 10:15

Тесла ги крати платите и испраќа работници на принуден одмор

Тесла ги крати платите и испраќа работници на принуден одмор

Американскиот производител Тесла им порача на своите вработени дека ќе се кратат плати на секој што не е назначен за неопходен или не може да работи од дома, открива е-меил од регионалниот директор за човечки ресурси, Валери Каперс Воркман. Мерките ќе бидат спроведени од 13 април.

Компанијата исто така забележува дека сите намалувања ќе бидат во сила до крајот на вториот квартал. Потпретседателите и оние кои имаат повисоки функции ќе гледаат нивната плата да биде намалена за 30%, директорите и над 20%, додека сите останати ќе имаат намалување од 10% на платата.

Дополнително, од Тесла се оптимистични дека компанијата се надева дека ќе се врати во нормално работење до 4 мај