Свет 01. март 2021. / 11:02

СЗО: За еден ден заразени над 384.000 нови случаи на ковид-19 во светот

СЗО: За еден ден заразени над 384.000 нови случаи на ковид-19 во светот

Светската здравствена организација (СЗО) во својот билтен во неделата објави дека минатиот ден во светот се регистрирани повеќе од 384.000 нови случаи на зараза со коронавирус, што надмина 113,46 милиони во вкупниот број случаи.

Според официјалната статистика на СЗО, во текот на изминатиот ден се потврдени нови 384.956 новозаразени ширум светот, а бројот на смртни случаи од ковид-19 е зголемен за 8.230, пренесува ТАСС.

Во Северна и Јужна Америка, повеќе од 46 проценти од овој број се евидентирани со 179.480 нови случаи, додека во Европа се потврдени 139.264 нововозаразени со коронавирусот.

Од почетокот на пандемијата, според СЗО, регистрирани се 113.467.303 случаи на смрт на Ковид-19 и 2.520.550 смртни случаи поврзани со оваа болест.

Најголем број случаи на коронавирус досега се пријавени во САД (28.174.978), потоа во Индија (11.096.731), Бразил (10.455.630), Русија (4.246.079) и Велика Британија (4.170.523), наведува агенцијата.