Свет 26. март 2020. / 14:40

СЗО информира дека во Европа забавува ширењето на корона вирусот

СЗО информира дека во Европа забавува ширењето на корона вирусот

Директорот на европската канцеларија на Свeтската здравствена организација (СЗО), Ханс Клуге, соопшти дека вo Европа има знаци за забавување на ширењето на вирусот Ковид-19.

Сепак, како што потенцира Клуге, и покрај тоа ситуацијата останува сериозна.

– И покрај тоа што ситуацијата и понатаму е прилично алармантна, почнуваме да гледаме охрабрувачки знаци – изјави Клуге на прес-конференција, што се одржуваше онлајн од Копенхаген.

Клуге додаде дека во Италија, која е европската земја со најголем број на инфицирани со корона вирусот, има мало намалување на новозаразени лица, но, сепак е рано да се каже дека пандемијата го достигнала врвот.

СЗО Европа, која е одговорна за територијата од Атлантски до Тихи Океан, територија каде што има 53 држави, веќе регистрала 220.000 заразени луѓе, од кои 11.987 починале.

– Приближно 60 проценти од инфицираните и 70 отсто од починатите од корона вирусот во светот се во Европа – наведе Клуге.

Тој додаде дека преземените мерки за сузбивање на ширењето на Ковид-19 придонеле за државите во Европа да добијат на време и да го намалат притисокот врз националните здравствени системи.