Свет 03. февруари 2021. / 08:51

СЗО го посетиja Институтот за вирусологија во Вухан

СЗО го посетиja Институтот за вирусологија во Вухан

Тимот на Светската здравствена организација (СЗО) денеска го посети истражувачкиот центар во кинескиот град Вухан, околу кој се шпекулира за потеклото на коронавирусот.

Посетата на Институтот за вирусологија во Вухан е важен чекор во мисијата на тимот да собере податоци и да истражи докази како се појавил и проширил коронавирусот.

Институтот е меѓу водечките истражувачки лаборатории во Кина за вирусологија и има архива на генетски информации за коронавирусите по епидемијата на тешкиот акутен респираторен синдром – САРС во 2003 година. Тоа доведе до недокажани обвинувања дека Институтот можеби е поврзан со првичното избивање на епидемијата на Ковид-19 во Вухан кон крајот на 2019 година.

Кина категорично ја отфрла таквата можност и смета дека потеклото на вирусот може да биде на друго место или да е увезено од странство преку контаминирана замрзната морска храна, што, пак, генерално го одбиваат меѓународните научници и агенции.