Свет 22. јануари 2021. / 07:12

Стапува во сила Договорот на ОН за забрана на нуклеарно оружје

Стапува во сила Договорот на ОН за забрана на нуклеарно оружје

Денеска стапува на сила меѓународниот договор за забрана на нуклеарно оружје.

Договорот досега го ратификуваа 86 држави, а беше инициран од Меѓународната кампања за укинување на нуклеарното оружје (ИЦА), која ја доби Нобеловата награда за мир во 2017 година.

Договорот за забрана на нуклеарно оружје, е првиот правно обврзувачки меѓународен договор за сеопфатна забрана на нуклеарно оружје, со цел да води кон нивната целосна елиминација. Донесен е на 7 јули 2017 година.

За да стапи на сила, потребни беа потпис и ратификација од најмалку 51 земја. За оние нации кои се членки на него, договорот забранува развој, тестирање, производство, складирање, стационирање, трансфер, употреба и закана за употреба на нуклеарно оружје, како и помош и охрабрување на забранетите активности.

САД, Велика Британија, Франција и другите нуклеарни сили не го потпишаа договорот и ги бојкотираа преговорите што доведоа до него.