Свет 08. август 2020. / 15:50

Со нови 25 милијарди евра Италијанската влада ќе ги ублажува последиците од Ковид-19

Со нови 25 милијарди евра Италијанската влада ќе ги ублажува последиците од Ковид-19

Италијанската влада усвои нов пакет економски мерки во вредност од 25 милијарди евра за да ги ублажи ефектите од пандемијата на коронавирусот врз економијата и населението.

„Овие мерки главно го штитат вработувањето, ги поддржуваат работниците, компаниите, го олеснуваат рокот за плаќање данок, им помагаат на регионите, локалните власти и југот“, рече премиерот Џузепе Конте на прес-конференција, пренесува Ројтерс.

Според оваа одлука, компаниите кои добиваат државна помош за плати нема да можат да отпуштаат работници за тоа време, а олеснување е предвидено и за компании кои започнуваат деловни активности.