Свет 18. јануари 2021. / 10:34

Словачка сака да го тестира речиси целото население во рок од девет дена

Словачка сака да го тестира речиси целото население во рок од девет дена

Словачка денес започна проект насочен кон тестирање на речиси целото население за присуство на коронавирус во рок од девет дена.

Словачката влада се надева дека ова ќе им овозможи на учениците да се вратат во училиштата следниот месец, да го намалат притисокот врз здравствениот систем и да ги ублажат ограничувачките мерки.

Тестирањето не е задолжително, но од 27 јануари доаѓањето на работа ќе биде можно само со потврда на тестот за присуство на вирусот, кој однесе 3.500 животи во Словачка.