Свет 23. јули 2020. / 13:32

Синдикатот на пилоти во Велика Британија им препорача на 4.300 свои членови да прифатат намалување на платите

Синдикатот на пилоти во Велика Британија им препорача на 4.300 свои членови да прифатат намалување на платите

Синдикатот на пилоти во Велика Британија БАЛПА им препорача на 4.300 свои членови да го прифатат предлогот на „Бритиш ервејс“ за намалување на платите од 20 проценти, за да се ограничат присилните намалувања на работните места.

Британското здружение на пилоти за авиони (БАЛПА) соопшти дека може да бидат отпуштени 270 пилоти, но очекува мерки за ублажување за да се намали тој број.

Претходно оваа година, „Бритиш ервејс“ се обиде да отпушти четвртина од своите пилоти поради влијанието на пандемијата.

Исклучително е разочарувачки што за време на обемните преговори, „ Бритиш ервејс “не го прифати целосниот пакет за ублажување што го поставивме, на тој начин избегнувајќи загуби на работните места и немаше ја чини компанијата дополнителни трошоци, соопшти синдикатот.

Според договорот, платите на пилотите првично би се намалиле за 20 проценти, а во наредните две години намалувањето на платите би се намалило на осум проценти и на нула на долг рок.

Исто така, 4.300 пилоти на „Бритиш ервејс“ треба да прифатат работа со скратено работно време, отпремнина и аутсорсинг. Околу 300 пилоти ќе бидат во мирување и ќе се вратат на летови кога ќе се зголеми побарувачката. „Бритиш ервејс“ потврди дека постигнал договор со синдикатот.

Нема да има повторно вработување на пилоти, смета синдикатот, а британските законодавци ја критикуваа авиокомпанијата за користење тактики со кои компаниите ги принудуваат вработените да прифатат неповолни услови.