Свет 18. декември 2020. / 15:31

Швајцарија: Парламентот одобри брак за истополови парови

Швајцарија: Парламентот одобри брак за истополови парови

Швајцарскиот парламент го одобри нацрт-законот за одобрување брак за истополови парови, неколку години по многу други западноевропски земји, јави дописникот на МИА.

Швајцарците сепак треба да го кажат последниот збор затоа што партијата на Федералниот демократски сојуз (УДФ), мала формација која ги брани христијанските вредности, веќе објави дека ќе побара референдум.

Граѓанскиот брак за сите, досега беше усвоен од двете собраниски комори по повеќегодишна процедура, првичниот нацрт беше поднесен од Зелената либерална група во 2013 година.

-Ова е историска победа за правата на ЛГБТИК заедницата, реагираше Амнести Швајцарија преку твит.

Здружението „Фамиј Арк-ен-сиел“, основано во 2010 година за да ги брани интересите на хомо родителните семејства во Швајцарија, од своја страна веќе посочи дека „се подготвува за референдумот најавен“ од УДФ.

-Ако противниците започнат референдум, ние сме подготвени, изјави Матијас Ерхардт, потпретседател на националниот комитет создаден за референдумот на почетокот на декември.