Свет 11. June 2018. / 10:27

Швајцарија ќе ги блокира сите странски сајтови за коцкање

Швајцарија ќе ги блокира сите странски сајтови за коцкање
Casino Roulette - 3d render

Граѓаните на Швајцарија на референдум го поддржаа новиот закон со кој треба да се блокираат сите странски сајтови за коцкање.

На референдумот, 72,9 отсто од Швајцарците заокружиле „да“ за новиот Закон за коцкање и покрај критиките за интернет цензура, објави Би-Би-Си.

Законот веќе беше изгласан во двата дома на швајцарскиот Парламент и треба да стапи на сила во 2019 година. Од тогаш, работа на интернет ќе биде дозволена само за казина и обложувалници сертифицирани во Швајцарија.

Швајцарската влада се надева дека овој закон ќе помогне да се намали бројот на зависници од коцкање.