Свет 06. март 2021. / 20:08

Северна Франција повторно блокирана поради британскиот сој на вирусот

Северна Франција повторно блокирана поради британскиот сој на вирусот

Неколку стотици илјади луѓе на северот на Франција се вратени во блокадата поради зголемувањето на бројот на случаи на британска варијанта на вирусот, пренесува Гардијан.

Жителите на одделот Пас Кале на северниот брег им се придружија на оние во регионалното пристаниште Данкирк и медитеранското одморалиште Ница, кои веќе се затворени во сабота и недела.

Ова значи дека повеќе од два милиони луѓе ширум Франција ќе мора да останат дома за време на викендот, освен во исклучителни случаи.

Во Па-де-Кале се исполнети 90 проценти од болничките капацитети, па локалните власти инсистираат на тоа дека се потребни нови ограничувања за да се спречи преоптоварување на локалните здравствени услуги.

Две третини од случаите неодамна снимени има повеќе заразна варијанта која за прв пат е откриена во Англија, соопштија локалните власти.