Свет 18. ноември 2019. / 12:59

Саудиска Арабија ќе започне да произведува “Калашников“

Саудиска Арабија ќе започне да произведува “Калашников“

Саудиска Арабија сака да произведува руски АЛ-103 калашникови. Ријад веќе доби лиценца за производство на руско автоматско оружје во 2017 година, но самото производство се очекува допрва да започне.

Саудиска Арабија и Русија се близу до постигнување договор за изградба на фабрика за производство на автомати  „Калашников“ на Блискиот исток, изјави извршниот директор на Русија „Ростех“, Сергеј Чемезов, во понеделникот во Дубаи.

Ростех е руска државна корпорација основана на крајот на 2007 година за да помогне во развојот, производството и извозот на високо-технолошки индустриски производи за цивилни и воени цели.