Свет 14. јануари 2021. / 09:04

САД регистрираше најголем број на починати од коронавирус во последните 24 часа

САД регистрираше најголем број на починати од коронавирус во последните 24 часа

Во претходните 24 часа во САД се регистрирани 4.336 смртни случаи од коронавирус, што е најголем дневен биланс на смртни случаи откако лани беше прогласена пандемијата.

Вкупниот број на смртни случаи кај пациенти со Ковид-19 сега изнесува 380.524, од 22,7 милиони потврдени инфекции со коронавирус во САД, јавуваат британските медиуми.

САД се наоѓаат убеделиво на првото место во светот според бројот на потврдени случаи на Ковид-19, а според проекциите на Институтот за здравствена еиденција и прогноза на Универзитетот во Вашингтон, до крајот на јануари се очекуваат нови 108.000 смртни случаи од инфекцијата, а до 1 април вкупно 567 000.

Американскиот секретар за здравство, Алекс Азар, денеска изјави дека е достигната бројката од 700.000 вакцинации дневно и дека се очекува во следните седум до 10 дена во земјата дневно да се вакцинираат до милион Американци.