Свет 23. декември 2020. / 15:10

САД купи уште сто милиони дози вакцина од Фајзер и БиоНтек

САД купи уште сто милиони дози вакцина од Фајзер и БиоНтек

Американската фармацевстка компанија Фајзер ќе ги снабди САД со уште сто милиони дози од вакцината против Ковид-19 до јули 2021 гподина.

Со денешниот договор САД од Фајзер ќе добие вкупно 200 милиони дози вакцина.

Предвидено е Фајзер и германскиот партнер БиоНтек да достават најмалку 70 милиони дози до 30 јуни, а другите 100 милиони дози да бидат испорачани најдоцна до 31 јули