Свет 07. февруари 2020. / 09:09

САД го потврдија убиството на водачот на Ал Каеда на арапскиот полуостров

САД го потврдија убиството на водачот на Ал Каеда на арапскиот полуостров

Американскиот претседател Доналд Трамп изјави дека Соединетите Американски Држави во борбата против тероризмот во Јемен го убиле Касим ал Рими, водачот на исламистичката група Ал-Каеда на Арапскиот Полуостров.

– Под водство на Рими, Арапскиот Полуостров изврши бескрупулозно насилство врз цивилите во Јемен, а се обиде да изврши и поттикне бројни напади врз Соединетите Држави и нашите сили, рече Трамп.

Тој додаде дека неговата смрт дополнително го деградира Арапскиот Полуостров и глобалното движење Ал Каеда и „нè приближува до елиминирање на заканите од овие групи на нашата национална безбедност“.

Според извештаи од Јемен, Рими бил убиен во напад со беспилотно летало во Марибо, град во централниот дел на Јемен, на околу 135 километри источно од главниот град Сана.