Свет 19. февруари 2021. / 10:55

САД е официјално дел од Парискиот климатски договор

САД е официјално дел од Парискиот климатски договор

Соединетите држави од денеска и официјално се дел од Парискиот климатски договор.

Станува збор за план за борба против климатски промени, договорен од Обединетите нации на конференцијата која во 2015 година се одржа во Париз. За да стапи на сила, договорот бараше ратификација на 55 земји. Договорот го потпишаа 191 земја, но 62 го имаат и ратификувано. Договорот предвидува лесен проток на финансии и технологија. Претседателот на Соединетите држави Џо Бајден потпиша извршна наредба да се приклучи на Парискиот договор за климата на првиот ден од неговото преземање на функцијата на 21 јануари 2021 година.

Во 2017 година, претседателот Доналд Трамп го наведе нефер економскиот товар за американските работници, деловни субјекти и даночни обврзници со заложбата на земјата за договорот како причина за повлекување од договорот.

-Соединетите држави ги намалија сите видови на емисии, дури и кога ја развиваме нашата економија и обезбедуваме пристап на нашите граѓани до пристапна енергија, рече Трамп во јуни 2017 година.