Свет 21. август 2018. / 10:58

Рохани: Иран треба да ја развие својата армија за да се заштити од надворешни сили

Рохани: Иран треба да ја развие својата армија за да се заштити од надворешни сили

Иранскиот претседател Хасан Рохани денеска изјави дека неговата земја мора да ја развие својата армија за да ги спречи другите земји да ја заземат нејзината територија и ресурси.

– Мораме да бидеме подготвени да се бориме против воените сили кои сакаат да ја заземат нашата територија и ресурси, рече тој во говор по повод Националниот ден на воената индустрија.

– САД не се осмелуваат да го нападнат Иран, бидејќи се свесни за воената моќ на Исламската Република и високата цена за таков конфликт, нагласи Рохани.

– Зошто САД не не нападнат? Поради нашата моќ, бидејќи се свесни за последиците, рече Рохани.