Свет 02. јуни 2020. / 14:22

Продолжуваат да растат цените на нафтата на светските берзи

Продолжуваат да растат цените на нафтата на светските берзи

На светските берзи и  денеска продолжуваат да растат цените на нафтата бидејќи трговците чекаа да видат дали најголемите производители на црното злато на виртуелниот состанок закажан за оваа недела ќе се согласат да продолжат со намалување на производството, како поддршка на зголемувањето на цените.

Цената на нафтата „Брент“ од Северно море на утринкото тргување се зголеми за 0,94 проценти, или 36 центи, на 38,68 долари за барел, пренесуваат британските медиуми.

Американската „лесна“ нафта зајакна 0,73 проценти, или 26 центи, на 35,70 долари за барел.

Во последните шест недели цената на нафтата „Брент“ е двојно зголемена благодарение на намалените резерви од страна на Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и нејзините сојузници, вклучително и Русија, група што е популарно позната како ОПЕК плус.

Цените на двата вида нафта, сепак, се уште е за околу 40 проценти пониски отколку на почетокот на годината.

Производителите од групата ОПЕК плус за два дена ќе разговараат дали во јули и август да се продолжи со намалување на производството за 9,7 милиони барели на ден (БДП), што претставува околу 10 проценти од глобалното производство.

Според планот на групата ОПЕК плус договорен во април, рекордното намалување на испораките беше закажано за мај и јуни, проследено со дневно намалување на производството до 7,7 милиони од јули до декември.

Продолжувањето на договорот може да ги зголеми цените на бензинот на 40 долари, проценуваат пазарните експерти.

Падот на залихите на сурова нафта во Кушинг, американскиот центар за складирање за дистрибуција на црно злато во Оклахома, на 54,3 милиони барели во неделата што заврши на 29 мај, исто така, придонесе за повисоки цени, велат трговците.