Свет 23. април 2020. / 11:15

Продажбата на Рено падна за 25,9% во првиот квартал

Продажбата на Рено падна за 25,9% во првиот квартал

Францускиот производител на автомобили Рено соопшти дека продажбата во првиот квартал на 2020 година паднала за 25,9% на 672.962 возила, а приходите паднале за 19,2% во однос на минатата година на 10,1 милијарди евра како резултат на појава на корона вирус.

Продажбата во Европа е намалена за 26,2% во однос на истиот квартал пред една година, додека продажбата надвор од Европа опаднала за 13,4%.

Францускиот производител на автомобили, исто така, го прекина своето водство во 2020 година, како резултат на пандемијата и неговиот одбор се откажа од плановите да предложи дивиденда на својот годишен состанок закажан за 19 јуни.