Свет 23. август 2020. / 16:00

Приходите на Алибаба пораснале за 34%

Приходите на Алибаба пораснале за 34%

Кинеската компанија Алибаба објави првични податоци за приходот и за добивката во првиот квартал од тековната финансиска година, што заврши во јуни.

Податоците покажаа импресивни резултати.

Вкупниот приход на компанијата се зголеми за 24% на 153,75 милијарди јуани (22,2 милијарди долари), додека аналитичарите претходно предвидуваа раст на приходите од 147,77 милијарди јуани (21,3 милијарди долари).

Алибаба забележа раст од 42 проценти во истиот квартал минатата година.

Основните приходи за електронска трговија „Алибаба“ пораснаа за 34% на 133,32 милијарди јуани (19,27 милијарди американски долари) во првиот квартал.

Кинеската компанија Алибаба објави прелиминарни податоци за придобивките и предностите за првиот квартал од тековната финансиска година, кои беа одложени во јуни и кои покажаа импресивни резултати, пренесува Инвеститор.

Набавката од 24 милијарди јуани (22,2 милијарди долари) беше пониска од просечната цена од 147,77 милијарди јуани (21,3 милијарди долари).