Свет 07. јануари 2020. / 14:08

Премиерот на Малезија побара муслиманските земји да се обединат по убиството на иранскиот генерал Сулејмани

Премиерот на Малезија побара муслиманските земји да се обединат по убиството на иранскиот генерал Сулејмани

Малезискиот премиер Махатхир Мохамед изјави дека по убиството на иранскиот генерал Касем Сулејмани муслиманските земји треба да се обединат за да се заштитат од надворешни закани.

Најстариот премиер на светот исто така рече дека американскиот напад врз Сулејмани е против меѓународните закони.

Махатхир (94) смета дека тоа дека тоа би можело да доведе до ескалација во она „што се нарекува тероризам“.

– Вистинско време е муслиманските земји да се зближат. Веќе не сме сигурни. Ако некој навреди некого или каже нешто што некому не му се допаѓа, во ред е таа личност од друга земја да испрати дрон и можеби да пука кон мене – изјави Махатхир.

Во Малезија живеат околу 10.000 Иранци.