Свет 24. октомври 2018. / 20:53

Преку лажен поврат на данок 11 членки на ЕУ изгубиле 55 милијарди евра

Преку лажен поврат на данок 11 членки на ЕУ изгубиле 55 милијарди евра

Во Европскиот Парламент во Сразбур е одржана расправа , поради скандалот со кој е утврдено дека 11 земји членки на ЕУ изгубиле најмалку 55 милијарди евра.

Во Стразбур е побарано да се преземат итни мерки за да се запре оваа измамничка појава. Германија се обиде на два пати со измени во законодавството во 2012 , а потоа и во 2016 да ја спречи оваа имамам , која е наречена ,,Cum-ex”. Во последната истрага , спроведена од тим германски новинари било утврдено дека појавата за лажен поврат на данок и натаму функционира. Според нивните податоци , кои денеска на седницата беа претставени , а се резултат на истрагата на групата Коректив, од 2001 до 2016 германските даночни обврзници изгубиле 31,9 милијарди евра, во Франција 17 милијарди и во Данска 4,5 милијарди евра. Другите земји претрпеле помали загуби.

Уредникот на Коректив , новинарот Оливер Шром и новинарот на АРД , Кристијан Салевски , отпатувале во Лондон , каде утврдиле дека повратот на лажен данок и натаму функционира.

Tака , тие си позајмиле акции на големи корпорации , создавајќи привид за даночните власти дека станува збор за двајца сопственици на акции ,а всушност е еден. Банката што го врши фиктивното тргување би издала потврда на инвеститорот дека данокот на исплата на дивидендата е уплатен во даночната канцеларија , иако тоа не се случило. Со оваа потврда инвеститорите од државата наплатувале поврат на данок , кој никогаш не бил уплатен.

Европските левичарски партии покренаа иницијатива за да се истражи овој случај во кој се замешани министерствата за финансии , банките и лажните сопственици на акции .

,,Cum-ex е убедливо најголемиот европски даночен скандал. А на европските скандали мораме да одговориме со европска акција.” , рече во расправата пратеникот од грчата Сириза , Димитриос Пападимулис.