Свет 05. март 2020. / 17:16

Поради корона вирусот ММФ и Светската банка ќе ги одржуваат средбите во виртуелен формат

Поради корона вирусот ММФ и Светската банка ќе ги одржуваат средбите во виртуелен формат

Пролетните средби на ММФ и Светската банка, кои редовно се одржуваат во Вашингтон, поради корона вирусот ќе бидат спроведени во виртуелен формат, соопштија Кристалина Георгиева, директорката на ММФ и Дејвид Малпас, претседателот на СБ.

Средбите годинава требаше да се одржат од 13 до 19 април.

Вознемирени сме од ситуацијата со ширењето на корона вирусот. Со оглед на ризиците по здравјето на учесниците, раководствата на ММФ и Светската банка, и бордовите на директори, договорија заеднички план за промена на форматот на пролетните средби на ММФ и Светска банка во виртуелен формат – се наведува во објавениот документ.

Поради епидемијата на корона вирус беа откажани низа настани во повеќе земји во светот. Така на пример, се размислува и за откажување на Летните олимписките игри 2020 година во Токио.