Свет 24. јули 2020. / 12:09

Помпео најави дека и Русија можеби ќе се вклучи во борбата против Кина

Помпео најави дека и Русија можеби ќе се вклучи во борбата против Кина

Американскиот државен секретар Мајк Помпео верува дека постои шанса Русија да се вклучи во американската политика насочена против Кина.

Тој го нагласи тоа за време на сесија за резултатите, одговарајќи на прашањето дали е можно да се убеди Русија да се меша во тие односи.

Мислам дека постои шанса. Таа можност се создаде од природните односи меѓу Русија и Кина и можеме да направиме нешто. Постојат места каде треба да соработуваме со Русија, рече Помпео.

За време на својот говор, Помпео понуди да се формира „нов сојуз на демократии“ за борба против Кина, затоа што со своите постапки, Кина претставува „комплекс на нови предизвици“ со кои Западот досега не се соочил.