Свет 12. декември 2020. / 20:34

Полска планира да вакцинира 3,4 милиони луѓе против Ковид-19 за само еден месец

Полска планира да вакцинира 3,4 милиони луѓе против Ковид-19 за само еден месец

Полска би требало да може да вакцинира 3,4 милиони дози вакцина пратив Ковид-19 месечно, изјави денеска главниот помошник премиер Михал Дворчик, додека здравствената служба на земјата се подготвува за, веројатно, најголемиот логистички предизвик досега.

– 3,4 милиони вакцинации месечно, 3,4 милиони дози на вакцини може да се администрираат во согласност со пријавите што ги добивме, рече на прес-конференција Михал Дворчик, додавајќи дека 8.319 тимови за вакцинација се пријавиле за да учествуваат во програмата.

Дворчик претходно изјави дека во Полска може да има околу 8.000 места за вакцинација.

Досега, Полска, земја со околу 38 милиони луѓе, евидентираше близу 1,13 милиони случаи на коронавирус и 22.676 смртни случаи од Ковид-19.