Свет 29. мај 2020. / 12:45

План за закрепнување на ЕУ: Судир на „штедливите“и „трошачите“ што ќе ја одреди иднината на Унијата

План за закрепнување на ЕУ: Судир на „штедливите“и „трошачите“ што ќе ја одреди иднината на Унијата

Планот за обнова на ЕУ по пандемијата, која по многу оценки е преседан за иднината на Унијата, ги подели нејзините членки кога станува збор за солидарноста и економските и политичките начела на ЕУ односно дали „штедливите“ богати треба да го финансираат закрепнувањето на потрошувачите.

Сериозен судир околу суштината на планот изби помеѓу Италија, како земја посебно погодена со пандемијата и Холандија како претставничка на „штедливото“ крило во ЕУ. Мнозинството Италијанци, односно 58 проценти од нив оценуваат дека треба да се бојкотираат производите и услугите од „себичните Холанѓани“, покажува истражувањето на јавното мислење во Италија пред најавениот предлог на Европска комисија за фонд за закрепнување на економијата и здравството на ЕУ од погубните последици од пандемијата на корона вирусот.

Европа е поделена на две струи. Првита се земји што го поддржуваат француско-германскиот предлог за закрепнување на најзагрозените земји – Италија и Шпанија посебно, да земат најголем дел од заедничките 500 милијарди евра, речиси неповратни средства, односно да добијат „подарок“. Против се групата богати и „штедливи“ членки на ЕУ – Холандија, Данска, Австрија и Шведска, кои бараат помошта да е преку поволни кредити, но условени со структурални реформи и трошење на тоа што ќе се заработи.

„Трошачите“, како што ги опишуваат „штедливите“, истакнуваат дека особено Шпанците и Италијанците, биле неодговорни во трошењето на буџетот и државните пари, па затоа западнале во економска и општествена катастрофа и затоа епидемија на корона вирусот многу потешко ги погоди и уништи нивните економии и здравство во однос на некои други членки на ЕУ.

Австрискито весник „Пресе“ оценува дека не е добар аргументот дека богатите членки на ЕУ, затоа што имаат големи вишоци во извозот во однос на другиот дел на Унијата, треба на „трошачите“ да им враќаат дел од заработката. Весникот таа логика ја споредува со логиката на американскиот претседател Трамп и покренувањето на „трговската војна“ со земјите, кои како ЕУ и Кина, повеќе извезуваат отколку што увезуваат од САД.

Италијанскиот весник „Стампа“, пак, предупредува дека тоа е „слепило“, а не „штедливост“ и вели дека целата Унија ќе западне во криза за опстанок, ако едноставно се дозволи да пропаднат многу членки на еврозоната.

Аналитичарите на ЕУ се поделени и според интересите, со оцена дека ако пропаднат економиите, здравствените системи и огромните политички нарушувања би предизвикале Унијата да престане да постои каква што е.

Јасно е дека и за „штедливите“ би било лошо доколку пропаднатите извозни пазари, големиот број невработени и богатите и малку богатите членки на ЕУ би станале плен на недомкратски, популистички, авторитарни сирени кои нудат „лесни решенија“, кои опасно потсетуваат на минатото на Европа.

Медиумите, аналитичарите и политичарите во ЕУ го оценуваат како голем, можеби и „историски пресврт“ во досега теснограда политика на Германија кон иднината на Унијата, настапот на германската канцеларка Ангела Меркел, која заедно со францускиот претседател Мануел Макрон, голем заговорник на солидарноста, јакнење на единството и згасната светска улога на Унијата, излезе со предлог за заеднички Фонд за обнова од епидемијата во цела Унија да преземе задолжување и отплата на 500 милијарди ерва.

Германско-францускиот предлог има и ставка дека помошта е на две години „со темелна процена на кои региони и сектори им се потребни тие средства“.

Парите можат да се употребат за економски раст во многу корисните сектори за истражување и иновации, за здравстви, за зелена економија и дигитализација, што е дел од големиот стратешки план за изградба на ЕУ како рамноправен конкурент на светските моќници Америка и Кина.

Берлин и Париз преку ставот дека Планот за закрепнување треба да биде „поврзан со почитувањето на правната држава и основните права испраќа порака и до „суверенистите“, членките од истокот на ЕУ, кои не се задоволни со Планот бидејќи стравуваат оти би имал лоши последици по нивните досегашни права за повлекување на големи суми од структурните и кохезивните фондови на Унијата.

Германскиот весник „Шпигел“ заклучува дека Германија со заедничкиот предлог со Франција за Фондот за закрепнување на ЕУ „направила историски чекор за Унијата и испратила силен знак на солидарност на богатите со оние послабите“.