Свет 18. мај 2018. / 19:13

Папата против педофилијата во Чиле: Над 30 бискупи понудиле оставки поради секс скандал

Папата против педофилијата во Чиле: Над 30 бискупи понудиле оставки поради секс скандал

Дури 34 чилеански бискупи на состанок со папата Франциско, понудиле оставки поради затајување на сексуален скандал.

Бискупите се извинија на цела земја, на жртвите и на папата. Сеуште не е познато дали папата ги прифатил нивните оставки.

Папата може да ги прифати оставките една по една, може да ги одбие, но и да ја одложи својата одлука. Ова е прв пат во историјата, цела бискупска конференција да одлучи да се повлече по скандалот.

Папата ги обвинил бискупите за уништување на доказите на сексуалниот престап, вршење на притисок на истражителите и негрижа во решавањето на проблемот со педофилијата и заштита на децата, пишува Дејли мејл.

-Ова е голем скандал. Покажаа дека немаат ни малку почитување. Проблемите внатрешно во црквата не можат да се решат ако се занимаваме само со индивидуалните случаи и ако тргнеме некои поединци кои под притисок мора да ги тргнеме. Треба да направиме нешто повеќе, рече папата.