Свет 14. ноември 2019. / 23:15

Папата именуваше нов министер за економија

Папата именуваше нов министер за економија

Папата Франциск го именува  шпанскиот језуит Хуан Антонио Герера Алвес за ватикански министер за економија.

Тој доаѓа на местото на кардиналот Џон Пел, кој во Австралија е осуден за сексуално злоставување на две момчиња од црковниот хор.

Со тоа е потврдено дека Пел, кој е на отстуство од 2017 година, нема да се врати на функцијата. Пел во Мелбурнн отслужува шестгодишна казна и иако официјално нема ниту една функција, тој останува кардинал.

Функцијата министер за економија во Ватикан формално се нарекува префект на Секретаријатот за економија.