Свет 26. март 2020. / 10:56

Папата ги повика христијаните во светот да се молат за болните од корона вирусот

Папата ги повика христијаните во светот да се молат за болните од корона вирусот

Поглаварот на Римокатоличката црква, Папата Франциск, ги повика христијаните во целиот свет заедно да се молат за болните од вирусот Ковид-19 и медицинските работници кои се грижат за нив.

На молитвата во Ватикан, папата побара милост Божја во време на пандемијата на корона вирусот.

Молитвата се одржа на 25-годишнината од историски документ во кој Ватикан ја потврди неприкосновеноста на човечкиот живот од зачнување до природна смрт. Документот се смета за силна потврда на црковното учење кое е против абортус и еутаназија.

Папата рече дека е потребно тоа учење да биде повторно покренато во контекст на пандемијата која му се заканува на човечкиот живот и глобалната економија.