Свет 25. мај 2019. / 18:10

Папата: Абортусот не може да е одобрен, дури и ако фетусот е деформиран

Папата: Абортусот не може да е одобрен, дури и ако фетусот е деформиран

Папата Франциско смета дека абортусот никогаш не може да биде одобрен, дури и ако фетусот е тешко болен или деформиран.

Тој го истакна ова за време на конференција против абортусот, спонзорирана од Ватикан, а биле повикани лекарите и свештениците да ги поддржат семејствата да ги износат таквите бремености и рекол дека противењето на абортусот не е религиозно туку човечко прашање.

– Дали е дозволено да се отфрли живот за да се реши проблемот? Дали е дозволено да се изнајми убиец за да се реши проблемот? – рекол папата.

Тој ја осудил одлуката за прекин бременоста на основа на пренатално тестирање, нагласувајќи дека човечкото битие никогаш не е неспоиво со животот.

Иако силно зборувал против абортусот, папата изразил симпатии кон жените кои имале абортус и им олеснил да добијат прошка.