Свет 16. ноември 2020. / 11:26

Пандемијата со ковид ги засили ранливостите на финансискиот систем на ЕУ

Пандемијата со ковид ги засили ранливостите на финансискиот систем на ЕУ

Потпретседателот на Европската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гвиндос во понеделникот рече дека пандемијата на корона вирусот „ги засили постојните ранливости“ во финансискиот сектор во еврозоната.

Во говорот на Европската недела на финансиите, Де Гуиндос истакна дека Ковид-19 ги опфати долгорочните перспективи на профитабилноста на банките во еврозоната и ги повлече нивните проценки на „дното“.

Тој истакна дека профитабилноста се соочува со пад главно поради вишокот капацитет, ограничената диверзификација на приходите и ниската цена на ефикасноста и предупреди дека е малку веројатно да се врати на нивото на пред-пандемијата пред 2022 година.

-Одиме напред, итно е да се справиме со структурните слабости во европскиот банкарски сектор, со намалување на прекумерниот капацитет и зголемување на ефикасноста на трошоците за решавање на малата профитабилност, нагласи службеникот на ЕЦБ.