Свет 22. мај 2020. / 22:07

Пандемијата предизвика пораст на профитот на Алибаба

Пандемијата предизвика пораст на профитот на Алибаба

Приходите и профитот на кинеската компанија „Алибаба“ во четвртиот квартал од фискалната година, кој заврши во март, ги надминаа очекувањата. Причина за доброто работење на компанијата е тоа што луѓето повеќе преминале на олајн купувања на основни продукти поради ограничувања во движењето воведени поради Ковид-19.

Приходот од основната трговска дејност на компанијата пораснал за речиси 19 проценти на 93,87 милијарди јуани (13,16 милијарди американски долари) во четвртиот квартал, а приходите од секторот сметководство во облак се зголеми за 58 проценти.

Кинескиот гигант за е-трговија соопшти дека очекува приход од над 650 милијарди јуани во фискалната 2021 година.

Вкупниот приход на компанијата во четвртиот квартал се искачи на 114,31 милијарди јуани (16,02 милијарди долари) од 93,50 милијарди јуани една година порано.

Аналитичарите предвидуваа приход од 107,04 милијарди јуани. Со исклучок на еднократните ставки, заработката на компанијата по акција изнесува 9,20 јуани во однос на очекуваните 6,10 јуани.