Свет 25. септември 2020. / 08:45

Ова се најиновативните компании на светот

Ова се најиновативните компании на светот

Во денешниот брз свет, компаниите мора да останат релевантни за да преживеат. Затоа е сè поважно тие да ставаат акцент на иновациите, пишува Visual Capitalist.

Оваа табела ги прикажува 50-те најиновативни компании во 2020 година, засновани врз истражување на Бостон Консалтинг Група (БЦГ). Компаниите се рангирани според следниве четири варијабли:

1. глобална свест: бројот на гласови на сите иновативни директори;

2. стручен рецензија  во индустријата: бројот на гласови на сите директори во индустријата во која е ангажирана компанијата;

3. нарушувања во индустријата: индекс на различност за мерење на гласовите меѓу индустриите;

4. создавање вредност: вкупен поврат по акција.

BCG ги рангира најиновативните компании од 2005 година. Кога помислувате на иновативни компании, Валмарт веројатно нема да биде на врвот на листата. Сепак, малопродажниот гигант стигна до 13-то место, што значи дека во споредба со 2019 година напредуваше за 29 места. Валмарт  направи значителни напори во својата е-трговија и повеќеканални понуди.

На пример, компанијата ја лансираше NextDay Delivery во 2020 година и сега нуди еднодневна достава до поголемиот дел од населението во САД.

Не се само стартапите кои се иновативни лидери

Додека многумина замислуваат стартапи кога станува збор за иновации и прилагодливост, големите компании не заостануваат кога станува збор за иновативни проекти. Во овој контекст, компаниите чија продажба на нови производи го надминува просекот во индустријата се сметаат за иновативни лидери. Иако 52 проценти од малите фирми се сметаат за иновативни лидери, 43 проценти од поголемите фирми сè уште се во истата категорија.

Всушност, бидејќи поголемите компании обично имаат подобар пристап до ресурси и работна сила, тие честопати се во предност кога станува збор за истражување и развој и креирање на програми ориентирани кон иновации. Инвестирањето во иновации е на крајот многу профитабилно, компаниите кои инвестираа 1,4 пати повеќе во иновации имаа четири пати поголема продажба на нови производи.

Освен ако не сте стартап, во кој се надевате дека ќе ве преземе поголема компанија, иновациите треба да бидат долгорочна ориентација. Сепак, такво нешто не е лесно да се постигне. Само осум компании се појавуваат на списокот секоја година: Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft, Samsung, IBM, Hewlett-Packard и Toyota.

Овие компании се сериски иноватори и успеаја да создадат системи за иновации кои трајно ја поттикнуваат креативноста и агилноста. Тоа е намерен и макотрпен процес, но ако се направи добро, придобивките можат да бидат големи, заклучува Visual Capitalist.